22.10. Přílet a cesta do Erdenetu

Výlet do Mongolska byl bezpochyby velmi speciální. Docela určitě nikdy nezapomeneme na přátele, které jsme tam potkaly a zážitky, které jsme díky nim prožily.

Už v letadle jsme se setkaly s dalšími hudebníky, zpěváky a zvukaři, kteří s námi následující týden tvořili svět Songs of the Soul. Po náročném a dlouhém letu nás v Ulaanbaataru čekal autobus, se kterým jsme jeli dalších sedm hodin do druhého největšího města Mongolska – Erdenetu. Tam nás čekal první koncert duchovní hudby.

Mongolsko nás překvapilo řadou specialit už po cestě do Erdenetu. Cest je v této zemi s nekonečně rozlehlou oblohou opravdu pomálo, a když už na nějakou narazíte, je plná výmolů a děr. Cesta se pak stává spíše slalomovou dráhou, kdy se současně vyhýbáte hlubokým dírám a protijedoucím vozidlům. Stejně, jako je v Mongolsku málo cest, je na nich málo i záchodů. S velkým štěstím se vám podaří najít dřevěnou budku uprostřed širé pláně, v níž jsou dvě prkna, uprostřed díra hluboká 4 metry a to je ono – WC. Horší případ nastává, když na žádnou takovou budku nenarazíte… v rozlehlé mongolské krajině se jen tak za keřík neschováte… žádný tam totiž není :O)

V Erdenetu nás přivítali s neuvěřitelnou pohostinností a ta nás provázela až do konce našeho výletu. Byli jsme ohromeni obrovskou laskavostí, ochotou, sebedáváním a obětavostí mongolských přátel. Je nutné rovněž zmínit výborné jídlo, které tato speciální země nabízí. Kdybychom mohli, odvezli bychom si nějakého mongolského kuchaře k nám domů.

Na tomto turné jsme jako skupina testovaly jednu novinku – na koncertech s námi vystupovaly mongolská děvčata, která tak posilovala naše prořídlé počty v řadě zpěváků. Na posledním koncertě v Ulaanbaataru se jich nasbíralo celkem devět. Bylo obdivuhodné, jak krásně zpívaly a s jakou jistotou ve zpěvu podpořily naši skupinu.

Již na prvním koncertu v Erdenetu jsme poznali, že speciální je i mongolské obecenstvo… takovou živost v hledišti jsme opravdu ještě nezažili. Každý posluchač jakoby nutně potřeboval každý svůj prožitek sdílet s ostatními. Když se k tomu přidaly ještě výkřiky dětí, které s rodiči přišly, vznikl z toho koncert nejen na jevišti, ale i v hledišti.

24.10. Cesta do Darkhanu

Darkhan je třetí největší město v Mongolsku, přesto si však člověk připadá jako na venkově.

Lidé jsou zde velmi prostí, a když potkáte honáka krav v tradičním oděvu, s tváří ošlehanou větrem a sveřepým výrazem, připadáte si jako uprostřed natáčení historického filmu.

Na večerní koncert se na nás přesto přišel podívat plný sál posluchačů.

 25.10. Ulaanbaatar

V úterý jsme měli namířeno do Ulaanbaataru, hlavního města Mongolska. Zde nás čekaly dva koncerty a opět se nám podařilo naplnit haly téměř do posledního sedadla. Ulaanbaatar je město přeplněné automobily, hotely ve výstavbě s řadou nákupních středisek. Člověk by nevěřil, že pár kilometrů za hranicemi města se čas jakoby zastavil.

Dny v hlavním městě jsme využili pro nákupy dárků pro naše blízké… a taky pro sebe. Bez šály z pravého kašmíru přeci nemůžete z Mongolska odjet! Věřili byste například tomu, že v Mongolsku nemají taxíky? Místo nich si stopnete nějaké auto z ulice a zeptáte se, zda vás za nějaký poplatek někam zavezou… a ta auta opravdu zastavují! Potíž je jen v tom, že skoro nikdo nemluví anglicky, a tak před vámi lidé často raději utečou, než aby se vám snažili poradit. Aby se omezil provoz v hlavním městě, tu zase mají takovou specialitu, že podle vaší SPZ můžete ve městě jezdit jen v některé dny… jinak vás čeká tučná pokuta

Závěrem našeho turné nás ještě čekal dvoudenní výlet. Zajezdily jsme si na mongolských koních, přenocovaly v jurtě, chodily po kopcích pod nekonečnou, rozlehlou oblohou.

Při odletu nás překvapili mongolští přátelé malou rozlučovací párty na letišti, kde nechybělo spousta dárků, fotografií na památku a slz.

 Mongolsko, Mongolsko– ukázalo jsi nám svoji pohostinnost, přátelství, laskavost, nesobeckost, jednoduchost, upřímnost. Za to ti děkujeme, budeme je chovat uvnitř našich srdcí a nikdy na ně nezapomeneme!

Songs of the Soul Mongolia